VECKANS ÄMNE
SEXUELLA TRAKASSERIER
Sexuella trakasserier beskrivs i Diskrimineringslagen 2008:567: “Ett uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet.”
"DIN JÄVLA HORA"
"KAN MAN TÄNDA ELD PÅ KLITORIS?"
VAD ÄR SEXUELLA TRAKASSERIER?
Sexuella trakasserier är ett brott mot lagen. Det är en lång skala som innefattar allt från verbala trakasserier, sexuella anspelningar till fysiska trakasserier. Alltså kan sexuella trakasserier till exempel vara att någon säger något som är kränkande mot dig, att någon ger dig en obehaglig blick som inte känns bra eller tafsar och tar på dig på ett sätt som inte heller känns bra eller okej för dig. Det här är exempel på vad som klassas som sexuella trakasserier, de alla är brott och ska därför aldrig att accepteras.
"SCHYSSTA BRÖST!"
"DET VAR JU EN KOMPLIMANG!"
Ibland kan det vara svårt att avgöra eller förstå om du har blivit sexuellt trakasserat eftersom att vad som är sexuella trakasserier beskrivs vagt, då vad som anses vara en sådan handling kan ses på olika sätt beroende på sammanhang. Därför är det superviktigt att betona att det är endast DU som avgör om du har blivit trakasserad eller inte. Det är din egna känsla och din egna upplevelse som du ska följa, och det är viktigt att lita på just din känsla. Det spelar ingen roll om någon annan inte hade uppfattat det som sexuella trakasserier, om du tycker det känns obehagligt så är det ALDRIG okej. Det spelar absolut ingen roll ifall personen som har sexuellt trakasserat dig hävdar att “det var en komplimang” eller “var inte så kinkig”. För så länge som du tar illa upp, finner det obehagligt, otryggt eller opassande, så är det INTE okej och klassificeras som sexuella trakasserier.
“När jag gick i grundskolan brukade alltid killar kommentera mitt utseende. De visslade efter mig i korridorerna. Jag bara gick förbi och låtsas som att jag inte brydde mig men innerst inne kändes det aldrig rätt och jag kände mig extremt förminskad”
När jag var i skolan slog en kille mig hårt på rumpan. Läraren såg det och sa till killen att det inte var okej, sedan sa läraren “skulle du gjort såhär om din pappa var i rummet”. Då började jag tänka, “varför skulle det spela någon roll, sexuella trakasserier är väl aldrig att acceptera oavsett vem det är på eller vem som är i rummet?”
Jag fick en ny mattelärare. En lärare som hade rykten som alla elever i skolan visste om. Dessa rykten handlade om hans temperament och hans jargong mot tjejer. Jag valde att ge honom en chans, han var en duktig lärare med mycket kunskap och som jag verkligen behövde hjälp och vägledning av för att klara kursen. Men knappt några veckor in på höstterminen växte en obehagskänsla hos mig, om han inte skällde ut mig och kastade ut mig från klassrummet så fick jag sexuella antydanden av honom. Där och då såg jag inte det som sexuella trakasserier, men i efterhand har jag förstått att det är precis vad det var. Mina klasskompisar varnade mig när han kom i närheten, eftersom han hade ett visst sätt att bete sig mot mig. Han pratade om sitt könsorgan med mig, skulle piska mig med sitt skärp eller kalla mig för hans KK. När jag ifrågasatte honom försökte han skratta bort det. Detta resulterade i att jag inte ville gå på mina mattelektioner. Därför berättade jag allt för min mentor och bokade ett möte med rektorn, under hela höstterminen gick jag på olika möten, trots detta skedde ingen förändring.
Min gräns var nådd när jag fick reda på att flera i min klass skrivit att de aldrig skulle kunna se på mig med respekt igen då de påstod att jag ljög om detta för att jag var dålig i matte. Eftersom att rektorn inte gjorde någon skillnad fick jag ta saken i egna händer och byta matteklass. Detta gjorde att jag klarade kursen men förändrade inte vad som hade hänt. Skolan blundade för min situation och satte mig i en position som var blottande för mig. I slutet av terminen blev jag kallad till ett möte med rektorn och läraren, ett möte då min före detta mattelärare skulle be om ursäkt till mig. Jag kände mig förminskad och förlöjligad då rektorn skojade bort händelsen och läraren endast bad om ursäkt för att han hade varit ilsken, hans sexuella antydanden och jargong kom inte ens på tal. Mötet avslutades och jag gick tårögd ut från rummet. Jag blev ledsen, besviken och förbannad över hur skolan accepterar lärarens beteende då de inte gör något åt det. Idag är det ett år senare och läraren i fråga jobbar fortfarande kvar på skolan, ingen förändring har skett och flera elever inklusive mig känner fortfarande ett obehag så fort han närmar sig.
BERÄTTELSER
BACKA DINA MEDSYSKON - DU ÄR INTE ENSAM
Det är viktigt att veta att du aldrig är ensam, och ifall man varit med om sexuella trakasserier kan det många gånger vara jobbigt att bära på det själv. Vi uppmanar dig därför till att berätta för en nära person i din omgivning, och till att ALLTID backa varandra. När makthavare såsom lärare, rektorer och arbetsgivare inte tar sitt ansvar är det som allra viktigast att ta hjälp av varandra. För att det du har upplevt ska inte ifrågasättas, det är du som har kränkts och inte du som gjort fel.
Förminska inte dig själv, ifall du känner dig kränkt så är det så, skammen ligger inte på dig utan på den som gjorde det. Det är din känsla som du ska gå på och lita på. Kom därmed ihåg att alltid backa varandra. Sexuella trakasserier är ALDRIG okej eller rätt oavsett vem som blir trakasserad eller vem som trakasserar. Som kompis är det viktigt att lyssna, vara lyhörd och stötta, aldrig ifrågasätta eller förminska, för då fortsätter vi att normalisera och acceptera sexuella trakasserier.
VAD GÖR JAG OM JAG HAR BLIVIT UTSATT?
Ifall du inte kan säga ifrån själv så finns det alltid hjälp att få, och vi på SNAF vill alltid uppmana er till att faktiskt be om och söka hjälp. För det är en rättighet, och du äger alltid din känsla av vad som har hänt dig. Ifall du inte kan få stöd av en kompis, familjemedlem, lärare etc så har vi under “HJÄLP & STÖD - hit kan du vända dig” på första sidan på hemsidan radat upp olika ställen du som blivit utsatt kan vända dig till. Vi har även hänvisat till “tjejjourer”, en hemsida där det står uppradat alla ungdomsjourer du kan vända dig till.
Ifall du har blivit utsatt för sexuella trakasserier är det viktigt att säga ifrån. Det kan självklart kännas jobbigt och kanske “ovärt”, särskilt ifall du också har blivit förminskad och inte lyssnad på när du försökt prata om det. Men just därför är det viktigt att du står upp för dig själv och försöker trots motstånd. Visa på att det personen gjorde inte är okej och du accepterar inte det. Det är inte okej att personer trakasserar och då behöver någon säga ifrån så att sexuella trakasserier inte fortsätter att normaliseras.
VAD SÄGER LAGEN?
DET ÄR ENDAST UPP TILL DIG.
Sjölins Gymnasium Södermalm